Friday, 17 May 2013

Ketakutan melampaui batas norma, BRACES.


Dalam banyak-banyak ketakutan, aku tak tahu kenapa aku fobia betul dengan dentist dan yang seangkatan dengannya. Peristiwa dicabut 2 batang gigi waktu di sekolah cukup-cukup buatkan aku akan lari jauh2 kalau sebut pasal doktor gigi. So dari kecik lagi, setiap kali bapak ajak pegi jumpa dentist, aku akan masuk toilet, berusaha sendiri cabut, hengguk-hengguk gigi sampai cabut (padio la perangai dari kecik xsenonoh) Kesan dari menghingguk sendiri gigi, dua batang gigi aku naik xcomel, senang cita x centralize la.

Keinginan utk cantik memang membuak-buak (hahahahahaha) Rasanya start dari sekolah menengah dah dua kali mak aku teman jumpa dentist utk pakai braces, tp setiap kali jumpa then confirm x follow up punya. Takutla sakitla ,xboleh makanla, nk pengsan la sampai mak pun naik meluat nk teman lepas tu.

Tapi bila dh besar 'sikit' salah sorang kawan baik aku si nija tiba-tiba buat braces
aku dh rasa goyang. Mula-mula tgk dia pakai aku pn naik takut, makan bubur je, sakit kepala la bad mood la, betul-betul buat aku fobia terus dgn braces. Tapi dua taun lepas tu, mak aihhhh cantik pulak si nija ni senyum. xmacam nija yg dulu la senang cita (hahahahhaa jgn mare) Start dr situ aku dh pasang niat dan berazam utk pakai braces balik walaupon setiap mlm nitemare gigi kena ketuk dgn hammer la mcm2

Dalam tahun lepas aku dh start survey jumpa dentist dan orthodontic. Rasa 3 Orthodntic aku berurusan just utk braces ni. So, banyak-banyak harga yang survey for Metal Braces area Klang Valley semuanya araound RM 5500- RM 6500. 
Tempat favorite dekat Friendly Dental area Taman Melawati (orthodontic), doctor sgt friendly lembut je buat keje.
Pegi cabut 2 batang gigi geraham kecil pun xrasa pape, siap nyanyi-nyanyi lagu BSB lagi doc Nik tu. Penat je aku menangeh takut kna cabut, kalau aku tau cabut ni xrasa pape, ari-ari aku pg cabut hahahaha. Yang bagusnya siap follow up called tanya ok ke x lepas cabut (mmg terbukti friendly +++ caring).Tapi bila nk booking utk pakai braces, kena tunggu 3 bulan sbb terlampau ramai customers dlm queue list. So terpaksa buat dkt tpt lain.


Ni Jenis-jenis Braces yang aku pening jugak mikir nak pakai.


                                                                                    1. Metal Braces


Metal braces atau pendakap gigi logam adalah jenis yang biasa digunakan oleh pelanggan di Klinik Pergigian Syarifah. Kami menggunakan bracket braces dari jenis lotus atau 3M yang menjamin keselesaan anda dan paling penting menjamin keberkesanan rawatan agar gigi dapat diatur dengan lebih cantik. Jenis braces ini adalah amat paling selesa,cekap, dan terkini. Ramai pesakit menikmati pemakaian braces kerana boleh mempunyai bracket braces yang berwarna-warni apabila meletakkan elastics berwarna (gelang getah) yang diletakkan atas pendakap mereka. Ia seterusnya dapat mengekspresikan kehidupan sesuatu yang amat teruja dan seronok dengan memakai braces. Warna braces dapat ditukar pada setiap kali kunjungan ke klinik atau apabila mendapatkan rawatan.



 
                                                                     2. Clear Ceramic Braces

Pendakap gigi seramik atau seramic braces diperbuat daripada bahan yang kurang kelihatan pada gigi berbanding metal braces. Ia kadang-kadang seperti si pemakai tidak memakai braces.Atas sebab ini, seramic braces banyak digunakan terutamanya remaja dan pesakit dewasa yang mempunyai masalah gigi kosmetik. Seramic braces merawat gigi anda dengan menggunakan cara yang sama seperti metal braces. Clear ceramic braces juga sangat selesa untuk dipakai dan sangat cekap untuk menampakkan hasil pada gigi anda.


                                                  
   

                                                                 3. Self Ligating Brackets


Perkembangan terkini dalam orthdontics adalah self ligating brackets di mana bracket ini dapat berfungsi tanpa gelang getah elastic (rubber band). Namun, rubber band masih boleh diletakkan atas kehendak pesakit.Melalui kombinasi dengan wayar berteknologi tinggi, braces ini menggunakan daya yang lebih lembut ke atas gigi selain tempoh rawatan yang lebih pendek masa serta kesan yang lebih memberansangkan. Hasilnya adalah senyuman yang indah dan estetika muka yang lebih menarik terbentuk.








Alhamdulillah, berkat sokongan keluarga dan kawan, akhirnya penantian selama 10 tahun dh termakbul. (10 tahun sbb takut, can u imagine how suck m I??) Bayaran yang dikenakan di Pro Care Damansara untuk metal braces selama 2 tahun bergantung kepada gigi sebanyak RM 6200.00.
Untuk menjamin kesihatan gusi dan kebersihan gigi, untuk rawatan scaling, deep cleaning, cabut tampal dan rawatan gusi, sebanyak RM 1600 terpaksa dihabiskan :'( (separate dentist, Dr Tan di Tropicana City (mahal byk tp kerja dia sgt bagus!)  dan Dr Fauziah di Friendly Dental Tmn Melawati (which recommanded sbb murah!!)







@ Procare Dental, Damansara (DR NG)






@ Dr Tan Dental, Tropicana City












                                               







                                   @ Friendly Dental, Dr Fauziah Taman Melawati






                                                          
                                                                      Sebelum       






 

                                                             Selepas (maigoddd)                      



                                








                                                     Dr Tan Follow up treatment














                                                        Sehari sebelum berbraces  
 

                                  








                                      sehari selepas berbraces *still xboleh adapt :'( *






Doakan aku x hilang selera makan, walaupun susah benar nk makan benda solid sbb sakit (just sakit time makan je), dan harap-harap tak rasa la penderitaan selama 2 tahun and yg paling penting aku x sabar nak tunggu outcome dia.. Insyaallah semoga semua berjalan lancar, cewah.





15 comments:

  1. Hmm , I think it's time to get myself a braces . Hope it will change my smile :D

    Braces

    ReplyDelete
    Replies
    1. jyeah u should try. 100 % recommended. me so excited to see d outcome too :)

      Delete
  2. Dekat area klang tak ada yang murah ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dekat area lembah Klang survey paling murah hari tu RM 5K, tapi dia punya queue menunggu mmg lama around 3 bulan, tempat tu murah dan staff & doc very friendly & highly recommended, (Friendly Teeth Dental) sebenarnya cost braces bergantung pada struktur gigi jugak rasanya hehe :)

      Delete
  3. Salam kak. Nak tanya, akak pakai self ligating braces ke? How much it costs? Kat mana murah ye? Hope akak reply asap:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam iya akak pakai self ligating braces, it cost around 6.9 K exclude cabutan gigi dan depends dgn structure gigi kita jugak.. actly akak dh survey 3 4 dental area Klang Valley ada yg lagi murah around 5k to 5.5 k tp kena menunggu lama jugak la adik.. recommanded, Friendly Teeth Taman Melawati dan Klinik Pergigian Azlina Tmn Melati, murah jugak harga dia.

      Delete
  4. self ligating paling murah saya surbey ialah di Klinik pergigigan Vijay di Shah Alam sec3. Dr. Vijay ni guna brand Lotus tp same je dgn yg klinik gigi lain guna brand damon tu..
    DI Klinik Vijay ni, self ligating braces kosnya ialah RM4500 + retainer rm200 (atas) + rm200 bawah.
    mula2 buat mould & x-ray kena bayar rm200 (tak termasuk yg rm4500 tadi) dan bayar deposit rm500. then next appoinment utk pasang braces kena bayar rm1500. Bayaran bulanan rm100 je.
    saya dah survey banyak klinik gigi, rata2 yg buat self ligating ni semua rm5000 ke atas..

    saya dah buat mould & xray. so far pada saya doc Vijay ni akan pendiam so kita kena banyak bertanya kalau ape2 yang kita tak faham. staf melayu perempuan pun x frenly, masam je muka. staf india perempuan muda peramah, (lupe nama dia), staf india perempuan tua yg gigi terabur ni pun tak peramah, muke series je..
    tapi nasib la, nak murah punye pasal kan... hehhhehe

    no telefon : 03-55106010

    ReplyDelete
    Replies
    1. i penah dengar jugak pasal Klinik ni tp jauh sgt, ala...

      Delete
    2. Saya buat kat klinik Aina kajang prima.. jenis lotus jugak. Rm 4800...dump 2000 bulan2 suka hati

      Delete
  5. agak* pendiam. (typo)

    alhamdulillah gigi saya tak de yang kena dicabut.
    kos cabut sebatang gigi di klinik gigi vijay ni mahal kot, rm150 sebatang.
    bila saya tanya staf india perempuan yg peramah tu kenapa mahal compare tempat2 lain dlm rm60-rm80 je sebatang? Alasannye, sebelum diinjek ubat bius, doc akan sapu seolah2 macam jelly nak bg gusi tu kebas dulu, lepas tu baru diinjek ubat bius dan seterusnya dicabut.

    ReplyDelete
  6. opie..nak tanya..buat kat klinik vijay ni braket pernah tanggal x?

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  8. bella tgh survey nak buat braces ni =) update lg . kite da follow awak.
    http://glamorousbybellaluna.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok awak, thanks for following & survey byk2 lg utk d best price :)

      Delete